Fleet Mobility Live

Event Nieuws


Elektrificatie van het grijze wagenpark

1 mei 2019 0
electric-charge.jpg

De dertig grootste gemeenten van Nederland voeren vanaf 2025 de zogenoemde zero emission zones in. Dat is althans de ambitie van onze overheid. “Het lijkt nog ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als je bedenkt dat bedrijven minimaal zes jaar rijden met een bestelauto. De bestelauto’s die in 2025 nog de binnensteden in moeten, worden nu al besteld”, aldus Joeri Jongeneel, senior adviseur bij &Morgen. Zijn advies aan bedrijven is dan ook om zo snel mogelijk over te stappen op elektrisch rijden.

Jongeneel erkent dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Ten eerste omdat het aanbod van elektrische bestelauto’s nog vrij beperkt is. En de modellen die er zijn hebben nog niet voor iedereen voldoende actieradius. “Daarnaast gaat het niet alleen om de aanschaf van een andere bestelauto, de laadpaal is net zo belangrijk”, benadrukt Jongeneel. “Waar ga je laden: op de zaak, bij de berijders thuis of aan het openbare oplaadnetwerk? Bekijk goed wat past bij het type werk, je locaties en de af te leggen afstanden.”

Logistiek is ook een niet te missen onderdeel in de overstap naar EV-rijden, meent hij. “De ritplanning moet zo worden ingedeeld dat niemand onderweg met een lege accu komt te staan. De belading van de bus heeft ook invloed op de accu. Een bouwbedrijf kan daarom de materialen bijvoorbeeld laten bezorgen op de bouwplaats in plaats van ze zelf mee te nemen. Dan is misschien een maatje kleiner ook goed, of is er zelfs helemaal geen bestelbus meer nodig. Een niet te vergeten stap is het meenemen van de chauffeur in het EVtraject. “Enerzijds om weerstand te voorkomen, maar ook omdat er een aanpassing in het reis- en rijgedrag nodig is. Het heeft veel consequenties voor ze en daar kun je ze maar beter zo snel mogelijk op voorbereiden.”

Fleet Mobility Live 2019
Joeri Jongeneel, senior adviseur bij &Morgen geeft u tijdens zijn break-out sessie op het Fleet Mobility Live event een overzicht van de mogelijkheden, een inkijk in het berekenen van de TCO, hoe het zit met opladen en waar de gebruikers / chauffeurs aan moeten denken bij het elektrisch rijden. Na deze sessie ben je voldoende geïnspireerd en geïnformeerd om uw grijs wagenpark groen te maken.

Wilt u de break-out sessie van Joeri Jongeneel bijwonen? Klik dan hier voor uw ticket.